Stoofpotje 2017

ierse stoofpot
Ingrediënten
2 kg rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
1 potje Dijonmosterd (ca. 215 g)
2 tl milde paprikapoeder
2 el bloem
4 el arachideolie
2 uien
2 wortels
1 selderijknol
1 takje rozemarijn
1 takje tijm
2 laurierblaadjes
4 kruidnagels
5 jeneverbessen
2 flesjes IPA (bier)
1 liter kalfsjus (of runderbouillon)
zout en versgemalen zwarte peper
Voor de jus: 1 el maizena of allesbinder
Verder nodig: grote stoofpan
KNOLSELDERIJSTOOF
1 selderijknol
4 grote aardappels
2 uien
125 ml slagroom
50 g boter
GARNERING
4 plakjes roomboterbladerdeeg
1 ei, losgeklopt
koekjesuitsteker

Bereidingswijze
Bestrooi het vlees met zout en peper. Wrijf het in met de mosterd en bestrooi met het paprikapoeder en de bloem. Verhit de olie in de stoofpan en bak het vlees rondom op hoog vuur in porties in 5 minuten goudbruin aan. Neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
Snipper ondertussen 2 uien, schrap de wortel en snij in plakjes en schil 1 knolselderij en snij in blokjes. Doe de uien, wortel en knolselderij in de pan en roerbak in 10 minuten op middelhoog vuur goudbruin.
Voeg de rozemarijn, tijm, laurier, kruidnagel en jeneverbessen toe en bak 2 minuten mee. Schenk het bier en de kalfsjus erbij en breng aan de kook. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 3 uur zacht en helemaal gaar (langer kan altijd). Gebruik de kleinste pit van het fornuis en zet er eventueel een vlamverdeler tussen. Schep af en toe om.

Maak ondertussen de knolselderijstoof. Snipper de rest van de uien. Schil de aardappelen en knolselderij, snijd beide in stukken en breng ze met de ui en met water en zout naar smaak aan de kook. Kook in circa 25 minuten gaar. Breng de laatste 5 minuten de slagroom met de boter aan de kook. Giet de aardappelen af en druk door een zeef, voeg het hete room-botermengsel toe en roer tot een gladde puree.

Schenk de saus door een zeef en verwarm het in een steelpan. Roer de maizena of allesbinder los met 2-3 eetlepels water tot een glad papje. Voeg het toe aan de saus en kook tot een mooie gebonden saus.

Serveertip: Om het gerecht extra feestelijk te maken kun je krokante bladerdeeg-vormen erbij serveren. Verwarm daarvoor de oven voor op 180° C. Steek met de koekjesuitsteker vormen uit het bladerdeeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk ze met losgeklopt ei en bak ze in circa 15 minuten in de oven goudbruin en knapperig. Serveer het vlees, de saus, de puree en het krokante bladerdeeg apart. Lekker samen delen!

bron http://www.irishbeef.nl/recepten/ierse-rundersukade-op-selderijstoof-recept-chef-kok-erik-loo/

Truffels

Ingrediënten voor 16 st.
125 ml slagroom
100 gr suiker
175 gr boter
200 gr chocola
50 gr cacao

Zo maak je het
Verwarm de slagroom met de suiker in een pan tot de suiker gaat smelten. Laat dit afkoelen.

Klop de boter op en voeg beetje bij beetje de slagroom toe.

Doe het mengsel in een spuitzak. Spuit hiermee truffels op een plaat. Is het mengsel nog te vloeibaar? Leg de spuitzak dan even in de koelkast.

Laat de truffels ongeveer een half uurtje uitharden in de vriezer.

Smelt 125 gram chocolade au bain marie. Haal de chocola van het vuur als deze gesmolten is en voeg de overige 75 gram toe. Op deze manier koelt de chocolade sneller af en hard hij mooi uit.

Haal de truffels beetje bij beetje uit de vriezer en haal deze door de chocolade. Haal de truffels vervolgens door de cacao.

Je kunt de truffels ongeveer 3 dagen bewaren in de koelkast.

BRON https://uitpaulineskeuken.nl/2016/09/slagroomtruffels-met-chocola.html

 ************
 
1 courgette geraspt
3 bosuitjes in ringetjes
1 teentje knoflook geperst
2 eieren
80 gr zachte geitenkaas verbrokkeld
Flinke hand gehakte platte peterselie
peper en zout
 
Knijp de geraspte courgette uit boven de gootsteen zodat het meeste vocht eruit is. Doe in een kom.
Voeg de bosuitjes, knoflook, geitenkaas, peterselie en eieren toe en meng goed. Strooi naar smaak peper en zout erover en roer er goed door.
Verhit wat olijfolie in een koekenpan en schep met een eetlepel 3 bergjes courgette mengsel in de pan. Bak 3 minuten per kant. Herhaal met de rest van het mengsel.
****
*****

Kruidige biefstuk met rucola en parmezaan
december 14, 2013 | Author Elise
Een van mijn favo gerechten van dit moment: een salade met biefstuk en kruidige lauwwarme dressing. Mijn vriend Marcel (ja daar is hij weer, haha) kwam met het recept wat hij had gezien bij Australian’s Masterchef. Sindsdien bakt hij de steaks zoals hij daar heeft gezien, en ik moet je zeggen: ze zijn perfect! Dit is een makkelijke salade om te maken, maar ongelooflijk smaakvol!
steak3

Ga je voor biefstuk deze Kerst? Check dan snel dit recept hoe je de perfecte steak bakt!

Deze supersnelle salade heeft een winterse touch door de kruidige rucola en doordat de lauwwarme dressing op smaak gebracht wordt door rozemarijn en tijm. Let’s go!
Men neme (voor 2 personen):
– halve zak rucola
– 2 goede biefstukjes, liefst extra gerijpt vlees en biologisch
– lekker stuk parmezaanse kaas (je gebruikt ongeveer 100 gram, of meer als je er dol op bent!)
– 3 takken tijm
– 3 takken rozemarijn
– 2 tenen knoflook, geschild en fijn geplet
– de schil en het sap van een halve citroen (rasp van schil gekneusd)
– zonnebloemolie
– peper en zout

En zo doe je het:
– Leg van te voren het vlees uit de koeling en laat in zo’n 30 minuten het vlees op kamertemperatuur komen.
– Zet de koekenpan op het vuur en laat de pan op hoog vuur vijf minuten staan, zodat de pan echt goed warm wordt.
– Doe vervolgens echt een flinke scheut zonnebloemolie in de pan en laat de olie ook goed warm worden.
– Bestrooi de steaks met wat peper.
– Dan komt het geheim: neem een tang, leg de steaks in de pan en blijf bij je pan.
– Tel twaalf seconden en draai dan de steaks om.
– Tel weer twaalf seconden en draai de steaks weer om. Door dit snelle draaien worden de steaks mooi knapperig maar verbranden niet. Handig hè?
– Ga hiermee door tot je de gewenste steak hebt: voor rare draai je ongeveer 8 keer, voor medium zo’n 15 keer.
– Haal de steaks vervolgens uit de pan en laat ze onder folie even rusten.
– Zet het vuur uit en doe in de nog hete rest olie de tijm, rozemarijn, knoflook, citroenrasp en een kneep citroensap (niet te veel).
– Schud even een paar keer goed om, zodat de smaken goed opgenomen kunnen worden.
– Verdeel dan de rucola over twee borden en leg de steaks er bovenop.
– Bestrooi de steaks met zeezout.
– Schaaf vervolgens de parmezaanse kaas over het geheel, zoveel als gewenst!
– Maak je gerecht af door een paar eetlepels van het olie-kruidenmengel over je salade te druppelen.

Echt een aanrader, dit is zo apart en lekker!

Serveertip: lekker met de 5 or less rösti of een flink stuk knapperig stokbrood!

Ingewikkeld (1 t/m 5): ✯✯
Duur: 10 minuten

gespot op http://www.chickslovefood.com/kruidige-biefstuk-salade-met-parmezaan/

Aardappelpannekoek

Ingrediënten:

– 500 g aardappelen- 1 gesnipperde ui- 1 ei- zout- olie

B Granuleer de geschilde rauwe aardappels en laat het aardappelgranulaat uitlekken in een vergiet.Voeg het ei, de gesnipperde ui en een snufje zout toe aan het aardappelgranulaat en meng goed.

B Verhit een beetje olie in een koepenpan. Doe dan een laag aardappelgranulaat in de koekenpan en bak deze.


Reacties

Voor de kerst — 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *